čtvrtek 21. února 2013

Mých 6 základních pravidel


Moje základní pravidla jsou: 
  • 1) Nikdy neinvestuj víc peněz než si můžeš dovolit. 
  • 2) Nebuď chamtivý a nereinvestuj, ale peníze z programů vybírej (opusť program včas).
  • 3) Než vložíš peníze do nějakého programu, tak si o tomto programu udělej kvalitní průzkum. 
  • 4) Do programu vstupuj co nejdříve, nejlépe v jeho první den. 
  • 5) Nebuď závislý jen na příjmu z HYIPů
  • 6) Nikdy nevsázej všechno na jednoho koně 
Podrobnější vysvětlení těchto pravidel:

1) Nikdy neinvestuj víc peněz než si můžeš dovolit.
 Nikdy neinvestuj peníze které by ti mohli časem chybět. Pamatuj že každý HYIP jednou skončí a nikdo ti neřekne jestli to bude zítra, nebo za rok. Je proto rozumné investovat takové částky které si mohu dovolit. Například pokud zaplatím všechny měsíční výdaje a zůstane mi 2 000 Kč které mohu spořit, tak alespoň 1 000 Kč mohu investovat. Nějak podobně bych se snažil přemýšlet. Rozhodně nedoporučuji investovat všechny svoje úspory, nebo si na investice dokonce půjčovat.

2) Nebuď chamtivý a nereinvestuj, ale peníze z programů vybírej (opusť program včas).  
Většina HYIPů funguje tak, že vložíte určitou částku řekněme například $1 000(dolarů) a pak z této částky dostáváte dividendy, což bývá například 2% denně. Tyto dividendy dostáváte po určitý počet dní, většinou je to v rozmezí 100-160 dní.
To znamená že při investici $1 000 se vám připisuje na účet $20 každý den.
Já osobně si tyto každý den připisované peníze posílám ihned na svůj elektronický platební účet (o elektronických účtech brzy napíšu článek) a každému kdo chce v těchto programech investovat bych doporučil to samé. Prostě peníze dostat co nejdříve zpět. 
Administrátoři těchto programů vynakládají velké úsilí, aby vás donutily za tyto již zúročené peníze koupit nové podíly/pozice a tím si zajistili mnohem větší konečný zisk. Ano je pravda že když za denně připisované peníze kupujete stále nové pozice, tak je finální zisk mnohem vyšší. Jenže také se může stát že program skončí a vy nebudete mít nic. Takže nikdy nereinvestovat!!
Pokud se přeci jen necháte zlákat k reinvestování (u programů které vypadají že budou fungovat delší dobu to dělám i já). Tak to dělejte takhle: Pokud vám program vyplácí 2% denně z vložené částky, tak vybírejte prvních 50 dní všechny zúročené peníze (dividendy), tím se vám vrátí 100% z vaší investice. A až po tom co máte původní vklad zase na účtě můžete zkusit zbývající denní zisky reinvestovat/compound (compound je často používaný výraz pro reinvestování dividend).

3) Než vložíš peníze do nějakého programu, tak si o tomto programu udělej kvalitní průzkum.
Tento bod by asi měl být bodem číslo 1. Jak jsem již zmiňoval v předešlém příspěvku, tak jsem sám přišel o nějaké peníze jen proto že jsem investiční programy volil podle jejich grafického designu a na základě informací které jsem našel na stránkách samotného programu. Nejdůležitější je ale mít informace z více zdrojů. Nejjednodušší způsob jak sehnat informace jsou diskusní fóra věnovaná HYIPům. Já sám jsem začínal na fórech jako jsou talkgold, nebo moneymakergroup. Na těchto fórech můžete stále najít spoustu kvalitních informací, ale musíte si dát pozor, jelikož články na těchto fórech často zakládají sami administrátoři HYIPů a na místo objektivní kritiky se tam často dočtete samou chválu. 
Další způsob jak zjistit kvalitu programu je otestovat samotné administrátory HYIPu, tím že jim budete psát různé dotazy na různé věci. Samozřejmě se neptejte na nesmysly jako třeba kolik mu je let a kde bydlí, ale směřujte dotazy na onen program, jako třeba jestli má již nějaké zkušenosti s provozem podobného programu, nebo jakým způsobem peníze od investorů zhodnocuje, investicemi do zlata, nebo do FOREXU, nebo do burzy cenných papírů, atd.? Podobných dotazů vás určitě napadne spousta. Není však důležité co vám administrátor odpoví, ale jestli vám vůbec odpoví ! Administrátoři podvodných HYIPů (SCAM) totiž zakládají desítky a možná i stovky podobných programů najednou a na dotazy z jednotlivých stránek často vůbec nereagují.
Naopak když vám administrátor odpoví tak má evidentně zájem o to a by program měl dobrou pověst a tudíž i déle vydržel. Čím rychleji admin odpovím, tím více se o svůj program stará. Tento způsob komunikace může někdy být zdlouhavý, ale ve finále můžete získat kontakty na administrátory, kteří svoje programy udržují při životě co nejdéle a tím si zajistíte mnohem méně rizikové investice. Od těchto adminů totiž můžete získat informace o programech které teprve připravují.
Já osobně mám za 2 roky přes 30 kontaktů na kvalitní investory a administrátory z nichž někteří jsou v tomto businessu už přes 10 let a z tohoto seznamu získávám ty nejlepší informace ze světa HYIPů.
Je ještě spousta dalších způsobů, jako je třeba ověření doby expirace domény, sledování různých HYIP monitorů atd.

 4) Do programu vstupuj co nejdříve, nejlépe v jeho první den.
Nejlepším způsobem jak se pojistit proti ztrátě investice je investovat do programu který existuje jen krátkou chvíli, nejlépe investovat v první den programu. Toto pravidlo bohužel není vždy možné dodržet jelikož aby jste věděli který program kdy začne, tak musíte znát administrátory jednotlivých programů a komunikovat s nimi. Rozhodně nedoporučuji investovat do programů, jen protože se dnes objevil na internetu. Na internetu se každý den objevuje několik desítek takových programů a jen asi 1% z nich je vhodných pro investici.
Na mém blogu chystám kategorii "Možné budoucí investice" kde budu sledovat programy které jsou teprve ve výstavbě, nebo se o nich jen mluví, takže pokud chceš investovat do HYIPů, tak doporučuji sledovat můj blog.

 5) Nebuď závislý jen na příjmu z HYIPů
I když znám spoustu "veteránů investorů" kteří žijí jen z příjmů které mají z HYPů, tak nedoporučuji záviset jen na tom. Pro mě jsou tyto programy taková adrenalinová hazardní hra a i když jsem za poslední 2 roky na těchto investičních programech vydělal pěkné peníze a i když jsem díky kontaktům a informacím eliminoval ztráty na cca 5%, tak spoléhám na příjmy které mám z jiných aktivit. Jde o to že nikdy nevíte co se může stát. Například upřímný administrátor, který provozoval vždy jen kvalitní programy, se rozhodně utéct se všemi penězi a ukončí program dříve, nebo vám hacker napadne elektronický platební účet, kde máte všechny peníze, no prostě stát se může cokoliv a být opatrný se vždy vyplatí. Takže ten kdo chce investovat, tak ať zůstane v práci i když mu HYIPy budou vydělávat víc než zaměstnání.


 6) Nikdy nevsázej všechno na jednoho koně  
Nikdy neinvestuj všechen tvůj investiční kapitál do jednoho programu. A to i když je program od důvěrného admina a všichni zkušení investoři ho doporučují. Prostě stát se může cokoliv a pokud vsadíš vše na jednoho koně, tak můžeš přijít o vše. Moje pravidlo je investovat vždy jen 10% mého investičního kapitálu do jednoho programu. Takže například letos mám k dispozici jen$3 000 (koncem roku 2012 jsem si vybral $20 000 jako odměnu), takže to znamená 10 různých investic po $300.


Takže to by bylo k těmto základním pravidlům. Kdo chce uspět ve světě HYIPů, tak by se měl těchto pravidel držet.




4 komentáře:

  1. Nemáš zač.. snažím se tady o osvětu, aby lidi při prvním investovaní nepřišli o svoje peníze..
    Pokud si tento blog čte i nějaký jiný zkušený investor, tak budu velice rád, když se podělí o svoje rady a zkušenosti s ostatními.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Do komentářu je zakázáno dávat jakýkoliv odkaz/URL adresu. Každý takový odkaz chápu jako spam a hned ho mažu.